Делегација Српске Цркве код Патријарха московског

Делегација Српске Цркве код Патријарха московског

У Патријаршијској резиденцији у Светоданиловском манастиру, уочи празновања 700. годишњице од рођења Преподобног Сергија Радоњешког, Његова Светост Патријарх Кирил примио је представнике помесних Православних Цркава. На јубилејном торжеству Српску Цркву представљају Преосвећена господа Епископи банатски г. Никанор и моравички г. Антоније, протојереј-ставрофор Борислав Петровић и протођакон Игор Станковић.

Његова Светост Патријарх Кирил топло је поздравио све представнике аутокефалних Цркава захваливши се поглаварима помесних Цркава који су послали високе делегације на ову свечаност.

Патријарх је назначио значај и улогу Преподобног Сергија Радоњежког у животу руског народа и Цркве. Патријарх је подсетио да је ових дана неколико десетина хиљада верника препешачило километре и километара да би се поклонило великом угоднику Божијем.

На успомену о посети, учешћу и празновању јубилеја Патријарх је свим архијерејима уручио панагију и крст, свештеницима крст, а ђаконима и мирјанима икону Преподобног Сергија Радоњежког.

Епископ банатски Никанор, у име делегације Српске Православне Цркве, поклонио је патријарху Кирилу икону Богородице Млекопитатељнице и пренео поздраве и честитке Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и пуноће Српске Православне Цркве.

Извор СПЦ.