Дани Русије у Кикинди 13. и 14. маја 2017. године

Дани Русије у Кикинди 13. и 14. маја 2017. године

У Петој недељи по Васкрсу  13. и 14. маја 2017. године Кикинда је била домаћин драгим гостима из Русије. Оба дана су била испуњена бројним догађајима и сусретима. Први дан манифестације почео је у Руском Селу крај Кикинде, Светом Архијерејском Литургијом у Храму Успења Пресвете Богородице коју су служили Њихова Преосвештенства Епископ банатски Господин Никанор и Епископ средњеуралски Господин Јевгениј. Саслуживали су протојереј ставрофор Недељко Васиљевић, протонамесник Бобан Петровић, протонамесник Вујадин Стокић, јереј Милан Петровић и потођакон Игор Станковић. Одмах после Литургије служен је помен на гробу Владимиру Зељинском  једном од најутицајнијих руских сликара, који се обрео у овом Селу након Првог светског рата а који је живописао поменути храм. Ово Село основали су Руси из Закарпатја, који су временом исчезли (углавном хунгаризовани), поновна појава Руса у овом Селу везана је за долазак емиграната белгардејаца после 1918. године.

Потом је служен помен на обновљеном  и освештаном руском гробљу у Кикинди који су служили Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор и Његово Преосвештенство Епископ средњеуралски Господин Јевгениј  уз саслуживање свештенства кикиндског намесништва и појање руског хора који су пратиле  победоносне речи поздрава: „Христос воскресе!“ и одговори живе вере: „Ваистину васкрсе!“. Помену су присуствовали и припадници ветерана специјалних снага Руске Федерације и бројна Руска делегација коју је предводио  генерал Леонид Петрович Решетњиков.

У вечерњим сатима у Народном позоришту одржан је концерт под називом „Музика Русије“. Програм су отворили бивши чланови елитне јединице „Спецназ“ из Москве и Санкт Петербурга, демонстрирајући део обуке и борбе прса у прса у чему им како кажу нема равних у свету а потом је наступио козачки ансамбл „Жива Рус“ из Москве где је публика неретко заједно певала са извођачима.

Други дан за трајно памћење, била је недеља. Недеља као Васкршњи дан, недеља када се у васцелој васељени служи Литургија.  У храму светих Козме и Дамјана, Литургију је служио владика Јевгениј уз саслуживање протојереја Ставрофора Бранка Попова, протојереја ставрофора Арсена Виловски, протонамесника Миладина Спасојевића, протонамесника Бобана Петровића, протонамесника Слободана Дивљаков, јереја Мирослава Бубало и ђакона Ненада Савића.

У поподневним сатима у Народном музеју је одржана научна конференција под називом „Православна монархија 20. века на примеру Русије и Југославије”. Конференцију је отворио руководилац руске делегације, депутат Државне Думе РФ Михаил Дегтјарјев. Присутнима се обратио и генерал Леонид Петрович Решетњиков, а затим и историчар Александар Музафаров. Скупу су се обратили и истраживачи ове теме г. Михаил Смолин и г-ђа Милана Живановић, уз бројно присуство Кикинђана и гостију из Русије. Никита Бондарјев је на конференцији иступио са радом: „Улога и судба православне монархије у 20. веку. Краљ Александар Први Карађорђевић.“ А скуп је испред суорганизатора организације „Наша Србија“ затворио г. Млађан Ђорђевић указујући на значај руско-српских веза. У истој установи уприличено је отварање изложбе фотографија руске уметнице  Ксеније Симонове „Живела Србија“. Руска делегација и домаћини су обишли спомен-плочу Св. Јовану Шангајском, која је постављена на згради Гимназије у Кикинди прошле 2016. године.

Кикинда је својевремено била центар руске емиграције. Наши сународници из Русије овде су нашли своје уточиште, добили су прилику да радне и стварају, да заснивају породице и рађају децу, а у неком смислу Кикинда је постала руски град како је у свом обраћању рекао генерал Решетњиков.